Vrijdagmiddag besluit ik vanwege het mooie weer een wandeling te gaan maken naar een idyllische haven, zo’n tien minuten bij ons vandaan. Mijn inspiratie voor het schrijven van een nieuwe blog, is ver te zoeken. En als ik fysiek in beweging kom, ontstaat er bijna altijd een verhaal.

Deze keer heb ik pech, hoe heerlijk de wandeling ook is, geen inspiratie. Op de terugweg van het wandelen, heb ik trek gekregen. Ik besluit uit te proberen, of ik voor een kroket bij de stations-snackbar terecht kan. En ja hoor, een parcour ‘uitgestickerd’ op de vloer, een in-en uitgang.

Na mijn bestelling moest ik buiten wachten op mijn snack, om vervolgens mee te nemen en ergens verderop op te eten.

Ondertussen zie ik dat het perron nog steeds behoorlijk leeg is, ondanks de versoepeling van maatregelen met betrekking tot reizen met het openbaar vervoer. Ik schat dat er zo’n 15 passagiers staan te wachten op de trein met eindbestemming Nijmegen.

Er hangt een ontspannen sfeertje en ik besluit, na mijn bestelling te hebben gedaan, op een bank voor de snackerie te gaan zitten. Als ik eenmaal zit, raak ik ontroerd door een prachtige donkergrijs-zwarte kat, die als een boeddha, op een soort tafeltje zit.

De kat trekt de nieuwe perron-gangers aan, stuk voor stuk lopen ze naar deze ‘kat-op-tafel’, en gaan hem vervolgens aaien. Zo aandoenlijk, er ontstaan gesprekjes tussen deze treinreizigers en mij, over de aantrekkingskracht van zo’n prachtig krachtig beest. En dat op een treinperron.

Na reiziger zes, schiet me ineens beelden te binnen van grote plakkaten met daarop “Houd altijd anderhalve meter afstand, ook bij versoepeling van maatregelen”. Ik voel een schrik zich meester van mij maken. Zo van sh*t, iedereen wordt door deze Boedhha-kat aangetrokken, en iedereen gaat hem aaien.

De RIVM;

Uit onderzoek blijkt dat katten ziek kunnen worden van het nieuwe coronavirus. Vooral jonge katten blijken na besmetting ziek te worden. Net als bij mensen, krijgen katten luchtwegklachten. Ook kunnen ze maag- en darmproblemen krijgen. In Nederland zijn bij enkele katten antistoffen gevonden tegen het nieuwe coronavirus. Dit betekent dat de katten besmet zijn geweest met het virus.

Als katten ziek worden, kunnen ze het virus uitscheiden via de keel/bek en via de ontlasting. Er is nog geen duidelijk bewijs dat katten elkaar kunnen besmetten. In experimenteel onderzoek is dat wel aangetoond, maar het is onbekend in hoeverre dit onder natuurlijke omstandigheden kan plaatsvinden. Hiervoor is meer onderzoek nodig. Het risico van kat-op-katbesmetting wordt op dit moment als klein ingeschat.

En toch…bekruipt mij een gevoel van verwarring;

We worden er door de regering op gewezen gefocust te blijven met betrekking tot het nieuwe normaal. Maar voor mij persoonlijk is het geen nieuw normaal, het is meer een kwestie van je gezond verstand gebruiken.

Wij mensen gebruiken de symbolische afstand van anderhalve meter en het dragen van mondkapjes voor mijn gevoel vooral om in ieder geval IETS aan zelfbescherming te doen. Preventief is niet perse effectief.

Een kat aaien ervaar ik als niet effectief. Maar de neiging om te aaien is zo groot, ik merk het bij mijzelf ook. Toch ben ik mij bewust van mijn verantwoordelijkheid om de RIVM-adviezen ter harte te nemen. Voor mij dus ook anderhalve meter afstand tot katten.

Natuurlijk wil ik niet doorschieten in het beschermen van mezelf. Doorschieten de andere ‘vrije’ kant op wil ik ook niet. Ik heb het niet nodig om mijn anderhalve meter afstand ten opzichte van medemensen, onbewust te compenseren met het aaien van een kat.

Saillant detail, als de trein arriveert doen alle passagiers netjes hun mondkapje voor en sommige dragen plastic handschoenen. Zo volgen we de maatregelen op. Maar zijn we ons nu bewust hoeveel Corona-virus-varianten er zijn? Ik ben me ervan bewust dat nieuwe besmettingen op de loer liggen. Dat heeft niets met angst te maken, maar alles met realiteit!

Er blijken volgens het RIVM dus steeds weer nieuwe virussen te ontstaan, en dat is precies wat er de afgelopen weken is gebeurt. Dit keer is het virus, een tweede golf is onderweg. Het is niet meer de vraag of, maar wanneer de nieuwe besmettingen gaan plaatsvinden. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, zal de tweede besmettings-golf rond het najaar starten. (Bron BNR-gezondheid 26 mei 2020)

Het nieuwe coronavirus;

Er zijn veel verschillende soorten virussen, waaronder de zogenoemde ‘coronavirussen’. Voorbeelden van coronavirussen zijn MERS Middle East Respiratory Syndrome -CoV coronavirus  en SARS severe acute respiratory syndrome -CoV1, dat een zusje is van SARS-CoV-2, dat in 2003 rondwaarde.

Het nieuwe coronavirus heet officieel SARS-CoV-2. 

Aannemelijk is dat het nieuwe coronavirus (mei 2020) in China van dieren is overgegaan op mensen. De vorm van coronavirussen is opvallend. Als je het virus onder een elektronenmicroscoop bekijkt, zie je uitsteeksels met een bolletje erop. Dat ziet er een beetje uit als een kroon. De Latijnse naam voor kroon is corona. Hij is dus genoemd naar zijn vorm.

Wat ik met bovenstaande feiten wil aangeven, is dat ik me bewust wil blijven van mijn eigen verantwoordelijkheid. Niet alleen naar mijn vrouw, kinderen, familie en dierbaren, maar ook naar andere medemensen. Ik wil niet verslappen en houd mezelf op de hoogte via bronnen die de updates omtrent virussen het best kunnen waarborgen.

Ik ga graag op onderzoek uit en maak daarbij gebruik van betrouwbare bronnen als het RIVM en bijvoorbeeld Business Nieuws Radio.

Die feiten in combinatie met mijn gezond verstand en passie voor kracht door kwetsbaarheid, zorgen ervoor dat ik ook genoeg ruimte in mijn intense leven heb, om te ontspannen en te luisteren naar de verhalen van andere mensen. Dat luisteren is het liefste dat ik doe.

Genoeg wetenswaardigheden. Hoe is het nou afgelopen met de Corona-kat?

De kat vind het welletjes en besluit van zijn Boeddha-tafeltje af te springen, en een stukje langs het perron te lopen, om vervolgens doodleuk en super relaxt een halve meter te gaan zitten. Alsof hij ook wacht op de eerstvolgende trein.

Ik loop naar het Boeddha-tafeltje toe en zie de tekst ‘pick-up Point’, zie staan. Wat?, daar word mijn snack straks neergelegd? En ja hoor, het duurt zeker 10 onverklaarbare minuten, maar dan is mijn snack ook klaar.

Mijn kroket wordt neergelegd, gelukkig zit er wel een papieren zak omheen. De eigenaar van de snackerie haalt , als ik een veilige eetplek heb gevonden, nog wel even een doekje over het Boeddha-tafeltje.

En hoe loopt het af met de kat?

Uit het verhaal van een vaste NS-reiziger, heb ik begrepen dat het baasje van de kat ongeveer twee kilometer van het station woont. Inmiddels hoort de kat bij het stations-interieur, want iedere keer als de kat na een telefoontje vanaf het station, opgehaald wordt door het betreffende baasje, dan komt de Corona-kat doodleuk weer teruglopen, en begint het avontuur weer van vooraf aan.

Eind goed, al goed!

Foto Ryutaro Tsukata